Γνωριμία με τα τρόφιμα

Σοκολάτα

Η τροφή των Θεών (όπως ονομάζεται στα λατινικά το κακαόδενδρο) έχει συνδεθεί με την απόλαυση: συμμετέχει στη ζαχαροπλαστική με αμέτρητα γλυκά, γλυκίσματα και πλάκες σοκολάτας, ροφήματα.

Την αναζητάμε για παρηγοριά, για να ανέβει η ψυχολογική μας διάθεση ή για να τονωθούμε, ενώ αποτελεί και σύμβολο του έρωτα, καθώς αποτελεί πάντα ένα καλοδεχούμενο δώρο από τον αγαπημένο ή την αγαπημένη μας (συμβολίζει τη γλυκύτητα).

Παλαιότερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η σοκολάτα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας, λόγω του «εθισμού» που προκαλεί, των πολλών θερμίδων που περιέχει, καθώς και της πιθανότητας να αποτελεί αιτία τερηδόνας στα δόντια και ακμής στο πρόσωπο. Ωστόσο, τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, υποδεικνύουν τεράστια οφέλη για την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία από την κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας σε εβδομαδιαία βάση.

Η σοκολάτα είναι ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα με τόσο πλούσιο διατροφικό περιεχόμενο, που της προσδίδει προληπτική δράση έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.

Ο συνδυασμός των λιπαρών οξέων που περιέχει (ελαϊκό 35%-στεατικό 35%-παλμιτικό 25%-λινελαϊκό 5%) δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, άρα δεν αυξάνει και την χοληστερόλη. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί πως η σκούρα σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Η σοκολάτα περιέχει επίσης μεγάλα ποσοστά από ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, το φώσφορο και το μαγνήσιο, τα οποία φαίνεται πως έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα 100 γρ. σοκολάτας καλύπτουν το ⅓ των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε μαγνήσιο και φώσφορο και τον εφοδιάζουν με βιταμίνη Α και Β, ασβέστιο και πρωτεϊνες.

Ταυτόχρονα, το κακάο, που εμπεριέχεται σε μεγάλο ποσοστό στη μαύρη σοκολάτα, παρέχει στον οργανισμό μας πολυφαινόλες, ουσίες με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η θεοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη είναι ουσίες που επιδρούν στο νευρικό σύστημα, προσδίδοντας στη σοκολάτα αναλγητικές ιδιότητες και που βελτιώνουν τη διάθεση. Επίσης, η θεοβρωμίνη, ουσία που διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και δρα ως ελαφρύ διουρητικό, ενώ θεωρείται ευεργετική και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή χαλαρώνει το έμβρυο.

Τέλος, η σοκολάτα συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών, των φυσικών δηλαδή οπιοειδών του οργανισμού, που ρυθμίζουν την διάθεση.

Ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε πλάκας σοκολάτας σε κακάο, βούτυρο-κακάο, ζάχαρη, γάλα και ξηρούς καρπούς προκύπτουν και διαφορετικά είδη σοκολάτας:

  • Υγείας: Περιέχει στερεό κακάο, βούτυρο-κακάο και ζάχαρη. Παρόλο που έχει αρκετές θερμίδες, πρόκειται για την καλύτερη επιλογή, καθώς είναι η πλουσιότερη σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι έρευνες που αναφέρονται στα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία, αφορούν τη σοκολάτα υγείας.
  • Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει κακάο, βούτυρο-κακάο, ζάχαρη και γάλα. Διαφέρει λοιπόν από τη σοκολάτα υγείας ως προς την ύπαρξη γάλακτος. Οπότε, τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι απόντα, αλλά βρίσκονται σε μικρότερο ποσοστό, σε σχέση με τη σοκολάτα υγείας. Ωστόσο, συνοδεύονται από πολλά ζωικά λιπαρά και πολλές θερμίδες…
  • Αμυγδάλου: Έχει περίπου ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο με τη σοκολάτα γάλακτος. Από διατροφικής άποψης όμως η σοκολάτα γάλακτος με ξηρούς καρπούς είναι μια καλύτερη επιλογή, αφού εμπεριέχει και ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνουν καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Μάλιστα, η βιταμίνη Ε που περιέχεται στους ξηρούς καρπούς έρχεται να προστεθεί στα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας, κάνοντας τον συνδυασμό πιο ακόμα πιο ισορροπημένο.
  • Λευκή: Επειδή δεν περιέχει κακαόμαζα (γι αυτό άλλωστε και δεν έχει σκούρο χρώμα), αλλά μόνο το λίπος το οποίο προέρχεται από τους σπόρους του κακάο (κακαοβούτυρο), δεν μπορεί να θεωρηθεί σοκολάτα. Άλλα βασικά συστατικά της είναι συνήθως γάλα, ζάχαρη, βανίλια για άρωμα και λεκιθίνη. Μεγάλη διαφορά από τη πικρή και γάλακτος σοκολάτα έχει και στη θρεπτική της αξία, αφού έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και μικρή σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Ταυτόχρονα, παρέχει πολλά περισσότερα σάκχαρα και λιπαρά, καθιστώντας την μια όχι πολύ καλή επιλογή.

Τελικά, σύμφωνα με τα παραπάνω, η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής, αφού έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παν μέτρον άριστον και να αρκούμαστε σε μικρές ποσότητες. Άλλωστε, η απόλαυση παραμένει η ίδια, όση ποσότητα και αν καταναλώσουμε!