Γνωριμία με τα τρόφιμα

Αυγό

Το αυγό είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο και έχει θέση στην καθημερινότητα σας, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς:

  • Δεν επηρεάζει τη χοληστερόλη. Πλέον έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση αυγού και άλλων προϊόντων πλούσιων σε διατροφική χοληστερόλη, δε συμμετέχει τόσο ενεργά στην αύξηση της χοληστερόλης αίματος, άρα και στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αντίθετα με όσα πιστεύαμε, η χοληστερόλη αίματος συντίθεται ενδογενώς και επηρεάζεται κυρίως από την ποιότητα των λιπαρών της διατροφής. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν κάποιοι άνθρωποι ευαίσθητοι σε υψηλή κατανάλωση διατροφικής χοληστερόλης, οι οποίοι οφείλουν να λαμβάνουν εξατομικευμένες συστάσεις.
  • Έχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ιδιαίτερα χρήσιμη εάν έχετε στόχο να αυξήσετε τη μυική σας μάζα. Μάλιστα, η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλακτος και του κρέατος και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.
  • Είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα 2 ισχυρά αντιοξειδωτικά, η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη, που περιέχονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον κρόκο του αυγού, δρουν προστατευτικά για τα μάτια και φαίνεται να προλαμβάνουν τη μείωση της όρασης λόγω γήρατος.
  • Παρέχει υψηλά επίπεδα κορεσμού. Η χαμηλή θερμιδική αξία του αυγού (70 θερμίδες ανά τεμάχιο), σε συνδυασμό με την αυξημένη περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες, αυξάνει τον κορεσμό και αποτελεί μια καλή επιλογή εάν θέλετε να μειώσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας.
  • Είναι φθηνό υλικό και εύκολο στο μαγείρεμα. 1 αυγό κοστίζει περίπου 0,5 € και σε 10’ μπορείτε να παρασκευάσετε ένα χορταστικό γεύμα για όλες τις ώρες. Για παράδειγμα, ψωμί με αβοκάντο και ποσέ αυγό ως πρωινό, ομελέτα λαχανικών ως μεσημεριανό και σαλάτα με παξιμάδια και αυγό βραστό ως βραδινό.

Το αυγό χρειάζεται ειδική μεταχείριση στην κουζίνα, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φέρει σαλμονέλα στο κέλυφος του. Επαρκές μαγείρεμα του αυγού, πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με το κέλυφος του και αποφυγή πλυσίματος του αυγού με ζεστό νερό, είναι μερικές από τις οδηγίες ασφάλειας.

Μπορείτε να απολαμβάνετε λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη έως 6 αυγά την εβδομάδα, σε οποίο γεύμα προτιμάτε!

 

Δείτε συνταγή για μια νόστιμη ομελέτα εδώ.