
Διατροφή και γαστρεντερίτιδα
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος. Συνήθως προκαλείται από ιούς, σπανιότερα από βακτήρια ή παράσιτα και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, κοιλιακό άλγος και πυρετό.
Ενυδάτωση
Η γαστρεντερίτιδα προκαλεί αφυδάτωση λόγω της διάρροιας και του εμετού. Έτσι, είναι σημαντικό να φροντίζετε να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε. Προτιμήστε νερό, διάλυμα ηλεκτρολυτών, αραιωμένους φυσικούς χυμους, χαμομήλι. Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και ανθρακούχων ποτών, καθώς μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι.
Σταδιακή Επανένταξη Φαγητού
Όσο η γαστρεντερίτιδα είναι σε ενεργή φάση, πιθανότατα δεν θα έχετε όρεξη να φάτε.
Μόλις όμως αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα και έχετε όρεξη για φαγητό, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες τροφίμων χαμηλών σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και λίπος.
Καλές επιλογές αποτελούν:
- τα τρόφιμα της δίαιτας BRAT (Banana- Rice- Applesauce- Toast), δηλαδή μπανάνα, πουρές μήλου, ρύζι, ψωμί ή φρυγανιά
- πατάτες και γλυκοπατάτες βραστές ή ψητές
- Λαχανικά εύπεπτα όπως καρότο, κολοκύθα, κολοκύθι
- άπαχο κοτόπουλο, κρέας και ψάρι
Αποφυγή Τροφών που Ερεθίζουν το Στομάχι
Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας. Αυτά είναι τα παρακάτω:
- Λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Ωμά λαχανικά και φρούτα με πολλές ίνες
- Καυτερά καρυκεύματα και πολύ αλμυρά τρόφιμα
Σταδιακή Επιστροφή σε Κανονική Διατροφή
Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν εντελώς, μπορείτε να επανεισαγάγετε σταδιακά πιο σύνθετα τρόφιμα. Προσέχετε για τυχόν επανεμφάνιση συμπτωμάτων και προσαρμόστε ανάλογα.
Επίσης, συνιστάται να αποφεύγετε το φαγητό έξω από το σπίτι κατά την ανάρρωση, ώστε να έχετε τον έλεγχο των υλικών που έχουν προστεθεί κατά το μαγείρεμα.
Αν τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερες από λίγες ημέρες, καλό είναι να επικοινωνήσετε με γιατρό για περαιτέρω συμβουλές.