Διατροφή και υγεία

Διατροφή και αυξημένο ουρικό οξύ

 

Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία που σχηματίζεται φυσικά στον οργανισμό μας, ως αποτέλεσμα διάσπασης των πουρινών, και απεκκρίνεται μέσω των ούρων. Οι πουρίνες είναι δομικά συστατικά του DNA και προκύπτουν από τη διάσπαση των κυττάρων αλλά και από την τροφή.
Όταν το ουρικό οξύ παραμένει αυξημένο στο αίμα (υπερουριχαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα ή και σε πέτρα στους νεφρούς.

Η διατροφη μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του ουρικού οξέος:

  • Μείωσε την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, όπως εντόσθια, κυνήγι, σαρδέλες και κάποια ψάρια και θαλασσινά, μαγιά και προϊόντα ζύμωσης, σπανάκι και κάποια λαχανικά.
  • Υιοθέτησε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρέσκα και λιγότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.
  • Εάν έχεις υπερβάλλον βάρος, απόφυγε τις ακραίες δίαιτες και τη νηστεία με στόχο την γρήγορη απώλεια, καθώς ευνοεί την κατακράτηση του ουρικού οξέος από τους νεφρούς.
  • Πίνε αρκετό νερό, ώστε να αυξηθεί η απέκκριση ουρικού οξέος μέσω των ούρων.
  • Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Ενίσχυσε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C όπως εσπεριδοειδή, φράουλες, πιπεριά. Ερευνες δείχνουν οτι η λήψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να μειώσει το ουρικό οξύ στο αίμα.
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ