
Πότε η ζυγαριά σου λέει ψέμματα
Ζυγίζεσαι και δεν πιστεύεις στα μάτια σου. Μόλις πριν 2 ώρες η ζυγαριά σε έδειχνε 1 κιλό κάτω. Σκέφτεσαι: Πότε πρόλαβα να πάρω ολόκληρο κιλό; Μάλλον αυτό που έφαγα το μεσημέρι είχε πολλές θερμίδες…
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι η ζυγαριά δε δείχνει πάντα την αλήθεια… Γι’ αυτό δεν πρέπει να βασίζεσαι μόνο στην ένδειξη της.
Το βάρος μας αντιπροσωπεύει κατά κύριο λόγο, 3 συστατικά του σώματος μας: το λίπος, την άλιπη μάζα (οστά, όργανα και μυϊκή μάζα) και τα υγρά. Το λίπος και η άλιπη μάζα δεν μπορούν να αλλάξουν σε επίπεδο 24ώρου, αλλά μόνο τα υγρά. Αναλόγως με τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε την ώρα του ζυγίσματος, είναι διαφορετική και η υδατική ισορροπία του οργανισμού μας, κάτι που επηρεάζει το βάρος μας.
Σε ποιες καταστάσεις όμως, η ζυγαριά δεν λέει την αλήθεια;
- Αμέσως μετά από γεύμα: Μετά από την κατανάλωση γεύματος, μπορεί να δεις τη ζυγαριά να ανεβαίνει έως 2 κιλά. Αυτό συμβαίνει λόγω του βάρους που έχει το γεύμα που κατανάλωσες και των διαδικασιών που γίνονται στο σώμα, προκειμένου να χωνέψεις.
- Αμέσως μετά από άσκηση: Αν ζυγιστείς μετά από έντονη άσκηση, θα δεις ότι έχεις χάσει βάρος. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έχεις χάσει λίπος, αλλά μόνο υγρά, μέσω του ιδρώτα. Μόλις ο οργανισμός σου ενυδατωθεί ξανά, το βάρος που χάθηκε θα επανέλθει.
- Όταν έχεις φάει έξω την προηγούμενη ημέρα: Το επιπλέον βάρος που θα δείξει η ζυγαριά δεν οφείλεται σε αύξηση λίπους, λόγω του θερμιδογόνου γεύματος, αλλά στην κατακράτηση υγρών, η οποία οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού, το οποίο βρίσκεται στα «πιο νόστιμα» γεύματα.
- Όταν έχεις ή περιμένεις περίοδο: Αυτή η αίσθηση πρηξίματος πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, οφείλεται επίσης σε κατακράτηση υγρών. Είναι κάτι που συμβαίνει σε κάθε γυναίκα, και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το αποφύγεις.
- Όταν έχεις άγχος: Όταν έχεις ψυχολογικό ή σωματικό στρες, ακόμα και αϋπνία, στον οργανισμό σου αυξάνεται η ορμόνη κορτιζόλη, η οποία προκαλεί κατακράτηση υγρών.
- Όταν έχεις δυσκοιλιότητα: Οι εντερικές διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα, αλλά και η έξαρση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, επηρεάζουν τη ζυγαριά προς τα επάνω.
Τελικά, πότε μπορείς να ζυγιστείς;
Προκειμένου το ζύγισμα να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό, πραγματοποίησε το σε συγκεκριμένη ζυγαριά, ίδια ώρα της ημέρας, μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, για παράδειγμα Παρασκευή πρωί στη ζυγαριά του φαρμακείου της γειτονιάς σου, με ελαφριά ρούχα. Εάν όμως βρίσκεσαι σε κάποια από τις καταστάσεις που αναφέρονται παραπάνω, απόφυγε το ζύγισμα καθώς το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβές.
Εάν όμως το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά, μπορεί να σε στεναχωρήσει και να σου χαλάσει την ημέρα, πάρε τη σημαντική απόφαση και πέτα τη ζυγαριά! Εάν κάνεις προσπάθεια να χάσεις βάρος, μπορείς να αξιολογείς την πορεία σου, βάσει της διαφοράς στα ρούχα σου ή στη ζώνη σου.