
Ω3 λιπαρά οξέα και λιπαρά ψάρια
Τα Ω3 λιπαρά οξεά ανήκουν στα καλά λιπαρά και είναι απαραίτητο να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής γιατί ο οργανισμός δε μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του.
Τα οφέλη τους για τον οργανισμό είναι πολλά:
- Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
- Βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
- Βελτιώνουν τα συμπτώματα της ρευματώδους αρθρίτιδας και του Συστηματικού Ερυθυματώδη Λύκου
- Μειώνουν των κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
- Βελτιώνουν την διάθεσή μας και τα συμπτώματα της κατάθλιψης
- Μειώνουν τον κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ
Τα εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι ουσιαστικά αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός, τα οποία μπορεί να λάβει απευθείας από τα λιπαρά ψάρια ή να τα συνθέσει χρησιμοποιώντας το α-λινολενικό οξύ (ALA). Το ALA βρίσκεται στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, στη σόγια, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, και στα φυτικά έλαια, όπως το έλαιο κανόλα και το ελαιόλαδο.
Προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε Ω3, συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων λιπαρού ψαριού την εβδομάδα (μερίδα = 90 g μαγειρεμένο ψάρι) ή εναλλακτικά καθημερινή κατανάλωση φυτικών τροφίμων που περιέχουν Ω-3.
Λιπαρά ψάρια θεωρούνται οι αντσούγιες, ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, το λαβράκι, οι σαρδέλες, ο μπακαλιάρος και ο τόνος.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως τα μεγάλα λιπαρά ψάρια, όπως o ξιφίας, το βασιλικό σκουμπρί, ο λευκός μπακαλιάρος ωκεανού και ο τόνος, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Η κατανάλωση των συγκεκριμένων ειδών πρέπει θέλει προσοχή από γυναίκες έγκυους ή θηλάζουσες και από μικρά παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατανάλωση καλό είναι να αποφεύγεται ή να μην ξεπερνά τα 360 γραμμάρια την εβδομάδα. Ιδανικά προτείνεται να επιλέγονται ψάρια με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως ο γαύρος, η μαρίδα, η αθερίνα και η σαρδέλα.
Άτομα με αυξημένες ανάγκες σε Ω3, όπως είναι οι εγκυμονούσες, τα άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρι ή τα vegan άτομα, πολύ πιθανό να χρειαστούν λήψη Ω3 μέσω συμπληρώματος διατροφής.