Ανθεκτικό άμυλο
Όπως γνωρίζουμε, το κανονικό άμυλο διασπάται σε γλυκόζη και απορροφάται από το λεπτό έντερο. Αντίθετα, το ανθεκτικό άμυλο διέρχεται από το πεπτικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό άθικτο και λειτουργεί περισσότερο σαν φυτική ίνα (δηλαδή περνάει ανέπαφο στο παχύ έντερο και αποβάλλεται ή λειτουργεί ως τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου).
Ανθεκτικό άμυλο υπάρχει στα τρόφιμα σε 4 μορφές:
- το άμυλο που βρίσκεται εγκλωβισμένα στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών, σπόρων και λαχανικών (βρόμη, κριθάρι, κάσιους)
- το ανθεκτικό άμυλο που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα (ωμή πατάτα, άγουρη μπανάνα)
- το ανθεκτικό άμυλο που σχηματίζεται όταν αμυλούχες τροφές μαγειρευτούν και στην συνέχεια ψυχθούν (κρύα μακαρόνια, κρύο ρύζι, κρύα φασόλια)
- το τεχνητώς προστιθέμενο ανθεκτικό άμυλο.
Το ανθεκτικό άμυλο φαίνεται να έχει ευεργετικά οφέλη στην υγεία, καθώς
- βοηθά στην απώλεια βάρους, αφού αφενός λειτουργεί σα φυτική ίνα και αυξάνει τον κορεσμό και αφετέρου παρέχει λιγότερες θερμίδες από το κανονικό άμυλο
- βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου
- βελτιώνει την εντερική λειτουργία, αφού ζυμώνεται από τα βακτήρια του εντέρου
Βάσει όλων των παραπάνω, είναι καλή ιδέα να εντάξεις εβδομαδιαίο μενού σου:
- Κρύα μακαρονοσαλάτα αντί για μακαρόνια φρεσκομαγειρεμένα
- Κρύα πατατοσαλάτα αντί για πατάτες φούρνου
- Κρύα σαλάτα οσπρίων αντί για την κλασσική σούπα
- Ρύζι κρύο ή σούσι αντί για ρύζι φρεσκομαγειρεμένο