
Meal prep, πως να το εφαρμόσεις
Η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή είναι το meal prep, το οποίο αξίζει να δοκιμάσεις!
Αφιερώνεις ένα απόγευμα και μαγειρεύεις μεγάλες ποσότητες τροφής, τις οποίες χωρίζεις σε ατομικά δοχεία αποθήκευσης, από τάπερ έως βαζάκια, ώστε κάθε μέρα να έχεις έτοιμα τα γεύματα σου και της υπόλοιπης οικογένειας. Μπορείς να το εφαρμόσεις για το κυρίως γεύμα, αλλά και για τα υπόλοιπα π.χ. τα σνακ.
Έχει αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς:
- Μειώνεται ο χρόνος που περνάς στην κουζίνα: Εάν αθροίσεις το χρόνο που χρειάζεσαι καθημερινά για την προετοιμασία και το μαγείρεμα του γεύματος σου, για το πλύσιμο των σκευών μαγειρικής που χρησιμοποίησες, και για τη μεριδοποίηση του γεύματος σου, θα καταλάβεις ότι κερδίζεις χρόνο μαγειρεύοντας λιγότερο συχνά, μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών.
- Κάνεις καλύτερη οργάνωση των αγορών και μικρότερη σπατάλη τροφίμων: κάνοντας αγορές μια φορά την εβδομάδα και μαγειρεύοντας απευθείας τα τρόφιμα, μειώνεται η πιθανότητα να παραμείνουν καιρό στο ψυγείο, να ξεχαστούν και να χαλάσουν, ιδίως τα φρούτα και λαχανικά.
- Σωστότερος υπολογισμός μερίδων: Αρκεί να υπολογίσεις την ποσότητα τροφής που θα βάλεις στο πρώτο δοχείο, και στη συνέχεια να κάνεις το ίδιο και στα υπόλοιπα. Έτσι έχεις έτοιμες τις μερίδες σου, χωρίς να χρειάζεται να συνθέσεις το πιάτο σου την ώρα που πεινάς.
- Έχεις μικρότερη πιθανότητα για υποτροπή: ανά πάση στιγμή έχεις έτοιμο και διαθέσιμο το επόμενο γεύμα, οπότε δεν θα μπεις στον πειρασμό να φας κάτι ανθυγιεινό.
- Καλύτερη οργάνωση της καθημερινότητας: δεν έχεις να σκεφτείς τι θα φας εσύ ή τα παιδιά σου, αφού μπορούν να ανοίξουν το ψυγείο και να πάρουν το επόμενο γεύμα τους.
- Αυξάνεται η πιθανότητα να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή.
Ωστόσο, το meal prep απαιτεί καλή οργάνωση και προσοχή στα παρακάτω σημεία:
- Στη διαχείριση των αγορών: απαιτεί μια πολύ καλά σχεδιασμένη λίστα αγορών.
- Στον υπολογισμό των μερίδων: προκειμένου να μην πεταχτεί φαγητό ή να μην επαρκεί κάποιο συστατικό, χρειάζεται εμπειρία στον υπολογισμό των μερίδων.
- Στη χρήση κατάλληλων δοχείων: χρειάζονται δοχεία τα οποία θα έχουν το σωστό μέγεθος, δυνατότητα διαχωρισμού των τροφίμων και στεγανότητα.
- Στη δημιουργία πλήρων γευμάτων, με ποικιλία τροφίμων.
- Στη διάρκεια συντήρησης των τροφίμων: Είναι δεδομένο ότι ακόμα και τα μαγειρεμένα φαγητά που συντηρούνται στο ψυγείο, κάποια στιγμή χαλάνε.
Πως μπορείς να το εφαρμόσεις:
Πρωινό: σε 2-3 βαζάκια τοποθετείς βρώμη, ξηρούς καρπούς, berries, και μέλι. Πριν κοιμηθείς κάθε βράδυ, προσθέτεις γάλα στο βαζάκι, ανακινείς, το βάζεις στο ψυγείο και η κρέμα βρώμης (overnight oats) είναι έτοιμη!
Μεσημεριανό: Σε ένα ταψί βάζεις φιλέτα κοτόπουλου με μουστάρδα, δενδρολίβανο και χυμό λεμονιού. Ταυτόχρονα, στο φούρνο ψήνεις λαχανικά π.χ. πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μανιτάρια. Όσο ο φούρνος λειτουργεί, βράζεις ρύζι ή πλιγούρι ή κάποιο όσπριο. Χωρίζεις σε ατομικά τάπερ, προσθέτεις λίγο ωμό ελαιόλαδο, ελιές, κάποιο μυρωδικό ή φρέσκα λαχανικά και αποθηκεύεις στο ψυγείο.
Βραδινό: Χρησιμοποιείς το ρύζι ή το πλιγούρι ή το όσπριο του μεσημεριανού, κόβεις φρέσκια ντομάτα, πιπεριά και αγγούρι και προσθέτεις τυρί ή αυγό ή γιαούρτι. Χωρίζεις σε ατομικά τάπερ, προσθέτεις λίγο ωμό ελαιόλαδο και αποθηκεύεις στο ψυγείο.
Σνακ: σε 2-3 τάπερ με χώρισμα, τοποθετείς στη μια πλευρά φρούτα της επιλογής σου πλυμένα και κομμένα π.χ. φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, και στην άλλη πλευρά κίτρινο τυρί ή/και κρακεράκια. Αποθηκεύεις στο ψυγείο.
Σνακ: σε 2-3 τάπερ με 2 χωρίσματα, τοποθετείς χούμους και λαχανικά πλυμένα και κομμένα σε στικς π.χ. αγγούρι, σέλερυ, καρότο και κρακεράκια ή κριτσίνια. Αποθηκεύεις στο ψυγείο.