Άρθρα διατροφής

Πως μπορώ να μάθω το ιδανικό βάρος μου;

Παλαιότερα υπήρχε μια θεωρία σύμφωνα με την οποία, το άτομο πρέπει να ζυγίζει 10 κιλά λιγότερο από τα εκατοστά του ύψους του. Για παράδειγμα μια γυναίκα ύψους 160 εκατοστά, θα έπρεπε να ζυγίζει 50 κιλά. Είναι όμως αυτό κάτι που απευθύνεται σε όλους;

Η απάντηση είναι πως όχι! Προκειμένου να βρούμε το ιδανικό βάρος για κάποιο άτομο, πρέπει να λάβουμε υπόψη πέρα από το ύψος:

το φύλο: Οι γυναίκες έχουν φυσιολογικά μεγαλύτερο ποσοστό λίπους, αλλά και χαμηλότερο ύψος και μικρότερο σκελετό σε σχέση με τους άντρες. Έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις, το ιδανικό βάρος για μια γυναίκα είναι χαμηλότερο σε σχέση με του άντρα.

την ηλικία: όσο αυξάνεται η ηλικία, αλλάζει η σύσταση του σώματος, ως αποτέλεσμα της μείωσης  μυϊκή μάζας και της αύξησης της λιπώδους μάζας. Έτσι ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας θα έπρεπε να έχει χαμηλότερο βάρος σε σχέση με όταν ήταν νεότερος. Το παράδοξο όμως εδώ είναι ότι οι μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι επωφελούνται από μέτρια αυξημένο σωματικό βάρος, όσον αφορά στην υγεία τους.

το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας: Ένας παχύσαρκος και ένας bodybuilder έχουν το ίδιο βάρος αλλά τελείως διαφορετική σύσταση σώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η αυξημένη φυσική δραστηριότητα συνήθως οδηγεί σε αυξημένη μυϊκή μάζα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, για ένα άτομο που γυμνάζεται, το φυσιολογικό βάρος είναι υψηλότερο.

τη σωματική διάπλαση: υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλο σκελετό, σε σχέση με κάποιους άλλους. Το ιδανικό βάρος ενός τέτοιου ατόμου μπορεί να είναι +10%, σε σχέση με άτομο που έχει μικρό σκελετό.

 

Πως μπορείς να μάθεις λοιπόν το ιδανικό βάρος για εσένα;

Εάν θέλεις να μάθεις το υγιές εύρος βάρους για εσένα προσωπικά, απευθύνσου στο διαιτολόγο σου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τις σωστές μετρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα σωστό ιστορικό, μεζούρες και λιπομέτρηση και θα σου δώσει την απάντηση.